24 Şubat 2014 Pazartesi

Oley!!! Yağmur yağıyor..

Merhabalar...
Yağmur yağdığına bu kadar sevineceğim aklımın ucundan geçmezdi. Çünkü ben yağmurda yürümekten ya da yağmuru izlemekten hoşlananlar kulübünden değilim:) Güneşli ve parlak havaların insanıyım, ancak.. Yağışlı geçmesi gereken ayların bir damlasız geçmesi yaz mevsimi için tehlike sinyallerini çoktan çalmıştı. Malum birileri ormanlarımıza da göz dikmişken, sonucunu ölçüp biçmeden, fütursuzca ve arsızca ormanlarımızı yağmalarken, başımıza bunun gelmesi çok da garip değil aslında. İstanbul için can damarı Kuzey Ormanları acımasızca, aşama aşama yok edilmektedir. 



Bugüne kadar Kuzey Ormanları'nada kesilen yaklaşık 1,5 milyon ağacın türleri ve yaşları göz önüne alınarak yapıla değerlendirmeye göre, kesilen ağaçlarla birlikte yıllık 51 bin ton karbondioksit yutak kapasitesi yok edilmiştir. Bu yutakların kaybedilmesi, iklim değişikliğine yol açan CO2 miktarının artması anlamına gelmektedir. İklim değişikliklerinin, tanık olduğumuz sonuçlarından biri olan kuraklığa davetiye çıkaran Kuzey Ormanları' ndaki ağaç kıyımı, aynı zamanda İstanbul'un ciğerlerinin kesilmesi anlamına geliyor, su varlıklarını tehdit ediyor, binlerce yaban hayvanının barınma ve beslenme hakkını elinden alıyor.



Kuzey Ormanları' nda planlanan mega(!) projelerin yol açtığı ormansızlaşma yüzünden İstanbul 51 bin tonluk karbon yutağını kaybederken, 3. havaalanı için hazırlanan ÇED raporunda söz konusu ormansızlaşmanın yanı sıra inşaatın ve eklenecek yeni uçuş rotalarının iklim değişikliğine etkisinden ve dünyamız için hayati önem taşıyan karbon yutaklarının yok edilmesinden hiç söz edilmemektedir.

Demek oluyor ki rantın olduğu yerde yaşam teferruattır. Gelinen nokta budur. Aklı başında mantığı yerinde olan birinin bu olan bitene kayıtsız kalması mümkün değildir. Bu sebeple herkesin elini taşın altına sokma vakti gelmiştir.


Kurtuluş yok, tek başına; ya hep beraber ya hiçbirimiz!

En acıklı olan ise bakan bile demeye dilimin varmadığı şahsın "Yağmur duasına çıkarız, daha maliyetsiz" demesidir. İnanıyorum ki, inanmak istiyorum ki aptal ve enayi yerine konulmaya çalışılan halkımız gerekli  ön cevabı 30 Mart'ta verecektir, vermelidir. Çünkü bu yolun başka dönüşü yok.

2 yorum:

  1. Umarım insanlar gözlüklerini çıkartıp daha geniş şekilde bakabilecek duruma gelmiştir yaşananlardan sonra ve umarım son damlaya gelmeden öğrenebiliriz nasıl yaşayıp ne için çaba sarfetmemiz gerektiğini bilmek için...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim de içimden geçenler senin gibi sevgili Aylin. Anlamayan, anlamamak için direten kafalara dank etme zamanıdır.

      Sil